keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Onko värillä väliä

Värilläkö on väliä? Ilmeisesti. Sosiaalisessa mediassa velloo keskustelu poikien ja tyttöjen väreistä ja leikeistä. Siis karkeasti siitä, onko joku neropatti määritellyt, että pojat leikkivät sinisissä housuissaan autoleikkejä ja tytöt punaisissa mekoissaan prinsessaleikkejä. Luulin ettei näitä asioita pähkäillä nykypäivänä, luulin väärin.

Paaperoikäisille tytöille ja pojille monet vanhemmat pukevat sukkahousut jalkaan. Ja jotkut naiset vetävät jalkaansa pakkasilla pitkät kalsarit tai raappahousut.  Eikö se ole kauheaa, hyi sentään. Kiusanhengille olisi kyllä työsarkaa.

Aikuisten pitäisi ymmärtää, että me ihmiset olemme erilaisia (ja hyvä niin). Näitä asioita opetellaan yleensä lapsena, mutta jos silloin ei asiaa ole oivaltanut, niin toivottavasti aikuisena oivaltaa. Hyväksyä erilaisuus. Siis todella hyväksyä, eikä vain sanoissa. Jotkut aikuiset ovat puheissaan hyväksyviä, mutta sanaton viestintä kertoo muuta. Arvaapa huomaako lapsi sanattoman viestinnän.

Lapsessa häpeän tunne alkaa kasvaa. Sen juuret tunkeutuvat syvälle. Aikuisena häpeä on kiinnittynyt sitkeästi, sitä on miltei mahdotonta saada irti juurineen.